Photos

Photographer’s Note

"Gidemediğin yer senin değildir."

"The place which you cannot go to is not your own."

Halil Rıfat Paşa


Halil Rıfat Paşa

Çocukluğumda köyden Akçaabat'a girerken karşı tarafta bir yazı dikkatimi çekerdi.O zaman orası karayolları müdürlüğü idi, şimdi devlet hastanesi yapıyorlar.


Bu söz beni etkilemişki, bu sözü söyleyen kişinin kim olduğunu merak ederdim. Yıllar sonra Sivas Malatya yolunda Halil Rıfat Paşa köprüsü yazısını gördüm. Meğer Halil Rifat Paşa yıllarca valilik yapmış, en alt kademeden başbakanlığa kadar her kademede görev almış. Görevini, işini hakkıyla yapmış. Sivas'ın dört bir yanındaki yollar onun zamanında yapılmış. Bir vali ancak bu kadar işi başarabilir denecek cinsten... Şimdiki valilere duyrulur!

Köprünün kemerinin güzelliği Workshop'ta!

1882 yılında Sivas valiliğine atanmış, özellikle yol, içme suyu, okul, tarım ve orman alanlarında unutulmaz hizmetler yapmıştır.
Trabzon-Canik (Samsun) Elazığ-Malatya-Hasan Çelebi sınırına kadar 410 kilometrelik Bağdat yolunu yaptırmış bu yol üzerinde 314 köprü ve 829 menfez inşa etmiştir.
Çamlıbel’e kendi parası ile bir çeşme yaptırmıştır. Tokat-Niksar Ünye’ye kadar olan 76 kilometrelik şoseyi, ayrıca Kelkit Irmağı üzerinde 630 metre uzunluğunda 41 gözlü Hamidiye adlı köprüyü ve bunlar dışında 55 köprü ile 32 menfez inşa ettirmiştir. Yozgat-Çorum sınırına kadar 63 kilometre yol açtırmış ve köprüler yaptırmıştır. Merzifon-Osmancık İlçesi arası yolu 59 kilometrelik bir şose ile bağlattırmıştır.

Şebinkarahisar’dan Trabzon ve Giresun illerine kadar, 64 kilometrelik bir yol ile Sivas-Hafik-Zara-Koyulhisar-Mesudiye ve Ordu illerine kadar 212 kilometrelik şose, 92 köprü, 300’den fazla menfez yaptırmıştır. Ayrıca Sivas’ın kasabalarının ve bir çok köyün yollarını inşa ettirmiştir.

Günümüzde kaç kişi Halil Rıfat Paşa'nın adını biliyor bilmem ama yaptığı yollar, hizmetler yüzyıldır kullanılıyor. Bizden de bir Allah razı olsun ve Allah rahmet eylesini hak ediyor.

belido trouve(nt) cette note utile

Photo Information
Viewed: 255
Points: 14
Discussions
  • None
Additional Photos by ahmet gedikli (ahmetgedikli) Gold Star Critiquer/Gold Star Workshop Editor/Gold Note Writer [C: 3611 W: 72 N: 2865] (22052)
View More Pictures
explore TREKEARTH