Photos

Photographer's Note

.
Hi dear TE friends

Another picture of my SUNRISE’s serie.

This is the Pavillion of Portugal, from a not standard view. In foreground you can see the Tagus river and the Telpher railway.

In the WS you can see a different POV

Pavillion of Portugal

The Pavilhão de Portugal of the Expo´98 is situated near the north-east corner of the Molhe (pier) dos Olivais. The span between the building and the river-bank is covered by a balcony held by graceful pillars and forms a lateral porch fixed to the east façade.
This construction, made of concrete, was not assigned any determined use for after the event, so it required a great flexibility and versatility in terms of space, while its representative function demanded a clear and powerful image.

The building, rising on a north-south axis, is formed by two bodies separated by a construction joint.
The first unit is really a great ceremonial square flanked, on the north and south, by two large porticos lined with tiles of different colours, between which an extremely thin blade of concrete draws a curve, like a giant canvas.
The second body is a building of rectangular shape with a basement and two storeys. These three floors «grow» around a patio with earth on the ground, so as to allow trees to be planted.

A complentary body of two floors stands out from a corner of the building, separated from the main construction by a gallery.
Architect: Álvaro Siza Vieira

*****

Pavilhão de Portugal

O Pavilhão de Portugal da Expo´98 está localizado junto ao canto noroeste do Molhe dos Olivais. A faixa entre o edifício e a margem está coberta por uma varanda apoiada em esbeltos pilares e forma um enorme alpendre lateral colado à fachada oriental.
Esta construção, realizada em betão armado, não tinha um uso determinado depois do evento, pelo que exigia uma grande flexibilidade e versatilidade do espaço, enquanto a sua função representativa requeria uma imagem clara e poderosa.

O edifício, que se desenvolve segundo um eixo norte-sul, consta de dois corpos separados por uma junta construtiva.
O primeiro é, na realidade, uma grande praça cerimonial flanqueada a norte e a sul por dois grandes pórticos, revestidos de azulejos de diversas cores, entre os quais se estende uma lâmina de betão muito fina que descreve uma curva, como uma lona gigantesca.

O segundo corpo consiste num edifício de planta rectangular com cave e dois pisos. Estes três andares desenvolvem-se em torno de um pátio cheio de terra até ao nível do solo, para permitir a plantação de árvores.
De um canto do edifício sobressai um corpo complementar, de dois pisos, separado da construção principal por uma galeria.
Arquitecto: Álvaro Siza Vieira

Photo Information
Viewed: 3930
Points: 142
Discussions
  • None
Additional Photos by Aires dos Santos (AiresSantos) Gold Star Critiquer/Gold Star Workshop Editor/Gold Note Writer [C: 6708 W: 209 N: 14053] (56155)
View More Pictures
explore TREKEARTH